Molimo logirajte se kako bi koristili celokupan forum... Smile
Hvala Administracija sajta...

Share
Go down
avatar
CoyoteGirl
Novajlija
Novajlija
Broj poruka : 152
Datum upisa : 08.09.2008

HRANA, CIGARETE I FREUD

on 28.10.08 12:41
Jeste li ikad razmišljali o tome da su jedenje i pušenje u biti dvije iste stvari? Ako ih promatrate kao ovisnost ili obrambeni mehanizam, onda svakako jesu. O čemu se ovdje zapravo radi objasnit ćemo prema Freudovom, zasigurno jedinstvenom, pogledu na čovjekov um.
Ako ste jedni od onih koji u stanju stresa, pritiska, neizvjesnosti ili bilo čime izazvane anksioznosti posežu za hranom, žvakaćim gumama ili cigaretom, onda zasigurno spadate u kategoriju koju bi Freud nazvao ''oralne ličnosti''. Točnije rečeno zapeli ste u prvom stadiju psihičkog razvoja kada vam je energija usmjerena na to kako osjetiti ugodu u oralnoj zoni. Tako da se, svaki put kad vam se u životu dogodi nešto loše, vraćate u tu fazu u kojoj imate nerješenih pitanja i pokušavate osjetiti ugodu u zoni karakterističnoj za nju, u ovom slučaju usta.
Što za ''oralne ličnosti'' znači hrana? Oni ne započinju jesti zbog unutarnjeg nedostatka energije, nego radi očekivane ugode koju im hrana može priuštiti. Ista je svrha cigareta. Pri tome često upadaju u začarani krug jer prestankom jedne ovisnosti, razvijaju drugu. Evo primjera početka tog kruga: prečesta utjeha u hrani rezultira neželjenim viškom kilograma pa dolaze do zaključka da je to loše i prestaju. Međutim, time ne prestaju biti ''oralne ličnosti'', pa razvijaju drugu ovisnost karakterističnu za tu fazu: konzumiranje cigareta. Dokazano je da nikotin ubrzava metabolizam i smanjuje apetit pa se to ispočetka čini idelanom zamjenom za hranu, ali svi znamo štetne posljedice koje pušenje može uzrokovati našem organizmu. Što je onda bolje? Pronalaziti utjehu u hrani i za posljedicu imati masne naslage ili pronalaziti utjehu u cigaretama i za posljedicu imati neku bolest pluća?

Preuzeto sa neta

Pa na cemu ste Vi?
[Vrh]
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.