Molimo logirajte se kako bi koristili celokupan forum... Smile
Hvala Administracija sajta...

Share
Prethodna temaGo downSljedeća tema
avatar
Sonata
Junior
Junior
Broj poruka : 316
Datum upisa : 05.05.2008

Novosti iz medicine

on 26.09.08 10:16
Deset najluđih činjenica o telu


Rane zacele, kosti srastu, bolesti prođu – sve su to poznata čuda našeg tela. Ali zašto se ruka miče sama od sebe, šta je kobno oko ponedeljka, koliko ćelija umre za minut?

Mnoge životinje mogu postići mnogo spektakularnije rezultate nego što to mi možemo: gušteri mogu regenerisati otkidane repove, morske zvezde i rakovi svoje krakove, morski krastavci svoje utrobe. Ali nismo ni mi loši – pogledajte:


Vaša ruka se može pomerati sama od sebe!
"Neposlušna ruka", za koju se u stručnoj literaturi koristi naziv Alien Hand syndrome, ili u prevodu "sindrom tuđe ruke", neobičan je neurološki sindrom u kojem ruka bolesnika kao da ima vlastitu pamet. Do toga dolazi zbog oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, i često je posledica operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga.

Bolesnik nema nikakvu kontrolu nad pokretima "tuđe ruke", niti ima bilo kakvu svest o postupcima te ruke. Osoba koja boluje od ovog stanja često se oseća nepovezano sa svojom rukom, i oseća kao da ruka nije njegova.

S vremena na vreme, ruka može raditi kompleksne pokrete, kao što je otkopčavanje košulje, a da bolesnik toga nije svestan. Ne postoji nikakva poznata metoda lečenja ovog sindroma, ali se smatra da je najbolje ruci dati neki predmet da se igra s njim, kako ne bi učinila ništa nažao svojem vlasniku.


Može se živeti i bez velikog dela unutrašnjih organa!
Mada se možda čini krhkim, ljudsko telo je puno čvršće nego što mislimo. Može se živeti čak i nakon uklanjanja slezine, želuca, bubrega, jednog plućnog krila, 75% jetre, 80% creva, i skoro svakog organa iz karlice i prepona.


Kontrakcija srca stvara pritisak koji je dovoljan da izbaci krv i do 10 metara


Erekcija je moguća i nakon smrti
Za tu erekciju nakon smrti često se koristi naziv Angel lust ili u prevodu "žudnja anđela". Do takve erekcije dolazi kada muškarac umre u okomitom položaju ili s licem okrenutim prema dole, ako telo ostane u tom položaju.


Infarkt je češći ponedeljkom
Desetogodišnje istraživanje u Škotskoj pokazalo je da 20% više ljudi umre u ponedeljak, u poređenju s bilo kojim drugim danom. Smatra se kako je to posledica prekomernog konzumiranja alkohola tokom vikenda i stresa povezanog s novom radnom nedeljom.


Trista hiljada ćelija u telu umire svakog minuta
Možda zvuči kao mnogo, ali to je zapravo manje od 0,0001% od ukupne količine ćelija koje se nadoknade u ljudskom telu svakog dana.

Odrasla osoba sastoji se od oko 100 biliona ćelija. I stalno ih obnavljamo. Redovna nadoknada se odvija i na mikroskopskom nivou. Menjamo ćelije koje čine naša creva svakih nekoliko dana, one koje čine našu bešiku svaka dva meseca i crvena krvna zrnca svaka četiri meseca.


Deca imaju više kosti od odraslih
Kada se dete rodi, ima oko 300 kosti. Kada se dostigne zrelost ostaje samo 206 kostiju. To se događa zbog toga jer se male kosti s vremenom spoje i formiraju jače i veće kosti.


Kosa je gotovo neuništiva
Osim ako se ne spali, ljudska kosa propada tako sporo da je se gotovo nemoguće rešiti. Možda izgleda krhko, ali kosu ne može uništiti hladnoća, promena klime, vode, druge sile prirode, a otporna je i na mnoge kiseline i korozivne hemikalije.


Čovek može preživeti bez hrane, ali ne i bez sna
Prosečan čovek može preživeti mesec do dva bez hrane, samo na vodi, ali samo nekoliko nesanih noći kod čoveka će uzrokovati radikalne promene ličnosti, kao i psihičke promene. Rekord u nespavanju iznosi 264 sati.


Čovek ima philtrum
Udubljenje između nosa i gornje usne zove se philtrum. Dok današnji naučnici još uvek pokušavaju otkriti čemu udubljenje služi, osim za omogućavanje puno većeg opsega pokreta za gornju usnu, Stari Grci smatrali su da je to jedno od najuzbudljivijih mesta na ljudskom telu.
avatar
Bykota
Novajlija
Novajlija
Broj poruka : 96
Location : N 58° 11' 53.98" E 15° 59' 55.96"
Datum upisa : 15.09.2008

Re: Novosti iz medicine

on 01.10.08 16:02
Ako želite da sačuvate vid i uklonite opasnost od degeneracije žute mrlje (tipične za stare ljude), u jelovnik bar jednom nedeljno uvrstite ribu bogatu masnim kiselinama omega 3 (losos, tunj, sardina i druge).


Naučnici su analizirali podatke o ishrani 105 pacijenata i 2.170 zdravih osoba istog starosnog doba. Rezultati su nedvosmisleno pokazali da konzumiranje ribe bogate masnim kiselinama omega 3, smanjuje opasnost od degeneracije žute mrlje za 50 odsto. Slično dejstvo imaju antioksidansi kao što su lutein (ima ga u zelenom povrću) i vitamin C. Iako istraživanja na ovu temu još nisu dovršena, stručnjaci upozoravaju da antioksidanti mogu samo da budu dopuna terapije ovog očnog oboljenja.
Prethodna tema[Vrh]Sljedeća tema
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.