Molimo logirajte se kako bi koristili celokupan forum... Smile
Hvala Administracija sajta...

Share
Go down
avatar
Moderato_Kantabille
Senior
Senior
Broj poruka : 774
Datum upisa : 04.01.2008

SAMO ZA LJUBITELJE MOTORA

on 02.02.08 17:02
San svakog bajkera u Srbiji je da vozi "Harley Davidson", a potom i ručno radjen motor. Ako već ne mogu da ih voze, mogli su da ih pogledaju u Comtrade IT centru, gde su predstavljeni ručno radjeni motori slovenačke manufakture za izradu unikatnih motora "Dreamachine".

"Kaži mi koji je tvoj stil vožnje, a ja ću ti reći kakav ti bajk treba", česta je reklama proizvodjača 'custom' motora, to jest ručno izradjenih ili doteranih mašina, jer kao što je biti bajker stvar životnog stila, tako je i motor koji bajker vozi njegova prava odrednica.

Po prirodi orjentisani ka individualnosti i čestoj upotrebi reči sloboda, svaki ljubitelj motora, bez obzira da li je "free rider" ili član nekog od klubova, želi mašinu koja je jedinstvena - onu koju ne vozi niko drugi na svetu.

Novica Trifunović - Noca, novopostavljeni predsednik Moto saveza Srbije, predsednik "Stiških orlova" iz Mailovca, za MONDO kaže: "Ovo je san snova, nadam se da će naći tržište i kod nas, jer nam bajkerska ekonomska situacija nije sjajna".

"San svakog bajkera u Srbiji je prvo 'Harley' pa onda ručno radjeni motori, svaki deo se radi posebno, sve je niklovano, sve sija; ovakav bajk bi svaki bajker poželeo".

"Najveća stvar je unikat, imaš ga samo ti i niko više u svetu, takva je i cena", smeje se Noca i dodaje: "Iskustvo mi govori da imamo dosta dobrih majstora u Srbiji, čija je cena prilično niža od svetske, verovatno ćemo kao savez raditi na predstavljanju tih ljudi, preko svog foruma ili časopisa".

Ono što odlikuje izložene motore, tipa "choper" i "cruiser" je fenomenalan dizajn sa smislom za detalje koji ide do fanatizma i konačni izgled koji je u isto vreme i futuristički i nostalgičan.

Tomaž Kapuder, osnivač i glavni dizajner "Dreamachine" objašnjava: "Ovi motori su za uspešne ljude koji ne žele da kupe nešto skupo, a potom na prvoj raskrsnici sretnu nekoga sa istom mašinom. Kod nas se svaki motor i prateća oprema izradjuje po meri, želji i mogućnosti vlasnika".

Tomaž, zvani "Kapo", pokazao je afinitet prema ovom poslu sa samo 12 godina, kada je sredio svog "Tomosa", posle dve godine radio je na "Vespi" koja je osim kozmetičkh zahvata, pretrpela i povećanje kubaže i snage.

Nastavio je tim putem, baveći se sve skupljim i "jačim" mašinama, usput ih vozeći "non-stop", da bi već sa 23, počeo sa prijateljem Gregom da konstruiše za njih presudni model, "F1 McLaren", koji je dobio originalni potpis čuvenog vozača Formule 1, Mike Hakinena.

Taj bajk 2001. godine dobija prestižnu nagradu "Redical Show Winner" na čuvenom skupu u Dejtona Biču: "To je bila nagrada za najbolji dizajn budućnosti, nagrade koje i dalje dobijamo na raznim skupovima govore nam da idemo u dobrom pravcu", te godine osnivaju "Custom Clinic workshop", u Ljubljani - i biznis počinje.

Postigavši u zajedničkom radu niz inovacija, Kapo i Greg se razilaze 2005. godine, a "Custom Clinic workshop", postaje "Dreamachine" koji okuplja tim čiji rad rezultira već sledeće godine sa dva remekdela ove vrste dizajna: "DM Chopper" i "DM V Road", takodje nosioce priznanja.

"Ovo što mi radimo sada se zove 'custom made bike', i veoma je aktuelno, tu su nam mnogo pomogli ljudi sa televizije 'Discovery', i njihova nedeljna emisija 'America chopper' u kojem 'OCC' tim svake nedelje pravi i prepravlja motore, što je ceo koncept približilo ljudima. Izradimo oko 10 komada godišnje, jer radimo sami kompletnu proizvodnju, u motore ugradjujemo samo najkvalitetnije delove. U Americi je ovaj posao veoma razvijen, u Nemačkoj je u stalnom porastu, a mi smo na prostoru 'one' zemlje u kojoj sam se ja rodio, najrazvijeniji , a mislim i sa cenama najbolji u Evropi, jer su u proseku i za 10.000 eura niže".

Ovakvi snovi o potpunoj originalnosti na drumu koštaju izmedju 35 i 70.000 evra, a jedan primerak našao je vlasnika u Novom Sadu, tako da ako negde na putu sretnete motor iz 'naučno-fantastičnog' filma, znajte da ste budni.

Više o tehničkim performansama "Dreamachine" bajkova možete naći na njihovom sajtu.


(Vela Veljković, MONDO)


http://www.mtsmondo.com/gallery/index.php?id=1280
[Vrh]
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.