Molimo logirajte se kako bi koristili celokupan forum... Smile
Hvala Administracija sajta...

Share
Go down
avatar
vip-tetka
Veliki ovisnik o forumima
Veliki ovisnik o forumima
Broj poruka : 1196
Godina : 51
Location : HR-Split
Datum upisa : 20.08.2007

IGRE
IGRA-1:

Gljivicna oboljenja stopala

on 15.12.07 16:45
Patike krive za infekcije

Moda nošenja patika već godinama ne posustaje. Mladi ih nose tokom cele godine, pa čak ni tropske vrućine ne mogu ih naterati da ih zamene lakšom obućom. Patike su zaista udobna obuća, ali kako nisu predviđene za stalno nošenje mogu doneti i neprijatna iznenađenja.
Već posle nekoliko nedelja nošenja patike dobijaju neprijatan miris, a u toku toplih dana kada se patike nose na bosu nogu loš miris se pojačava. Znoj, ne baš čiste noge i vlažna toplina zatvorene obuće pogoduje razmnožavanju gljivice tinee, odgovorne za mikozu nazvanu atletsko stopalo.
- Ove gljivice se hrane belančevinama kože, odgovara im toplota i vlažno okruženje, a nastanjuju se najčešće između četvrtog i petog nožnog prsta - kaže dermatolog dr Jasmina Bobin. - Na samom početku koža na ovim mestima malo pocrveni i oseća se svrab. Zatim nastaju pukotine u dnu pregiba među prstima, uokvirene belom kožom. U dnu pukotine koža je crvena i upaljena. Vrlo brzo ove promene se šire i na druge prste, a može se javiti i bol koja smeta pri hodanju. Mikoza može zahvatiti i nokte koji postaju zadebljani i lomljivi. Atletsko stopalo je zarazna bolest koja se najčešće prenosi razmenom cipela, patika, čarapa, ali se može preneti i hodanjem bosih nogu po javnim kupalištima, posebno tamo gde je podloga od drveta. Bolest je vlro uporna pa je valja lečiti toliko dugo dok potpuno ne prođe. Važno je znati i to da bolest neće sama od sebe proši, već je neophodno koristiti krem, losion ili pudere koje lekar propiše.
Za uspešno lečenje potrebna je i stroga higijena, koju treba provoditi i kasnije kako se infekcija ne bi ponovila.
Patike svakako nisu obuća koja se može nositi po ceo dan, u svim godišnjim dobima, a pored toga valja ih redovno vetriti i prati. Pored higijene stopala posebnu pažnju treba pokloniti i redovnom menjanju čarapa. Nije dozvoljeno ići u čarapama po stanu, a potom obuti patike. Valja izbegavati nošenje patika na bosu nogu, jer čarape upijaju vlagu i sprečavaju direktan kontakt patike s kožom.
[Vrh]
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.