Molimo logirajte se kako bi koristili celokupan forum... Smile
Hvala Administracija sajta...

Share
Go down
avatar
Speeeed
Admin
Admin
Broj poruka : 165
Godina : 46
Location : HR-Os
Datum upisa : 20.08.2007

Pravilnik foruma!!!

on 20.08.07 17:55
Zašto postoji ovaj pravilnik?


- Da pravila budu javna i jasna, te da svako bude svjestan šta se od njega očekuje da sebe ne bi dovodio u neprijatne situacije bez razloga.
- Jedino poštovanjem pravila koja ćemo ispod navesti moguće je održati zdravu atmosferu u zajednici i napredovati.
- Na Forumu su dobrodošli svi članovi, bez obzira na porjeklo, rasu, nacionalnost, vjeroispovjest i niko nema pravo da ih samo na osnovu toga diskriminira.

Članovi ovog Foruma su obavezni:

- Prije svega, da poštuju ovaj pravilnik.Da poštuju druge korisnike i njihova mišljenja bez obzira da li se sa njima slažu ili ne.
- Da ne podstiču i ne šire mržnju prema drugima, ne vređaju i ne provociraju sagovornike.
- Da svoje komentare pišu jasno, da ne skreću sa teme i ne šalju besmislene poruke samo reda radi.
- Da svoja pitanja postavljaju na pravom mjestu i na pravi način,
- Da ne pišu na temi više poruka za redom, jer se time diskusija samo bespotrebno razvodnjava. Sve što je izostavljeno, moze se lako dodati koristivsi funkcije Izmeni(Modify) koja postoji u okviru svake poruke.
- Da prije nego što postave bilo koje pitanje, koristeći [Pretragu] provjere da li se o njihovom problemu na forumu već raspravljalo i da li možda postoji rješenje.
- Da ne oživljavaju stare teme ako za to ne postoji zaista dobar razlog, osim u slučaju da je rječ o nekoj od vječito aktualnih tema koja je samo spletom čudnih okolnosti na forumu trenutno zapostavljena.
- Da poštuju i štite pravo na privatnost kako svoje, tako ostalih korisnika.
- Da jednu poruku ne postuje više puta u istom, ili u različitim temama i forumima.
- Da ukoliko prenosi tekst sa interneta ili iz novina, pored teksta navede izvor teksta i autora ako je poznat.

Na Forumu je zabranjeno:

- Pisanje teksta ili djelova teksta ALLCAPS jer se taj način prema internet bontonu smatra vikanjem, a to ovdje nije dobrodošlo.
- Lažno predstavljanje ili korištenje višestrukih naloga na forumu od strane iste osobe, u cilju varanja i vređanja drugih korisnika ili miniranje normalnog toka diskusije čak iako poruke same po sebi ne krše direktno ni jednu stavku ovog pravilnika!
- Korištenje avatara koji nisu u skladu sa politikom foruma da se koriste isključivo avatari iz galerije dok se ne stekne pravo da korisnik ima personalizirani avatar.
- Ne pretjerujte sa korištenjem smajlija, interpunkcijskih znakova, kolorizacije i ostalih stvari koje su trenutno dostupne na forumu.
- Korištenje neprikladnih i uvredljivih tekstova i slika u potpisima kojim se vređa javni moral, nečija pripadnost određenoj društvenoj grupi, naciji, vjeri i sl.
- Slanje neželjenih informacija i uznemiravanje članova putem privatnih poruka.

Šta se dešava kada neko prekrši pravila?

- Ovaj Pravilnik prostoji kako bi se svim članovima omogućio ugodan i prijatan boravak na forumu. Administratori i moderatori su ti koji se staraju o poštovanju i primjeni Pravilnika.
- Ako je korisnik koji krši pravila nov , skrenuće mu se pažnja na pogrešan postupak i uputiće se na ovaj Pravilnik
- Ako korisnik prihvati sugestiju i upozorenje, prvobitni incident ćemo zaboraviti, ali ako nastavi da namjerno krši ova vrlo jednostavna pravila biće udaljen sa foruma bez prava vraćanja pristupa nalogu.

Ugodan boravak želi vam administracija foruma.[b]
avatar
veccana44
Ovisnik o internetu
Ovisnik o internetu
Broj poruka : 1880
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 22.08.2007

Re: Pravilnik foruma!!!

on 11.03.09 17:35
Upute za rad moderatoraU komunikaciji s diskutantima zabranjeno je koristiti vrijeđanje, prijetnje baniranjem, ulaženje u svađe i prepirke. Diskutantu se obraćajte pristojno, kako javno, tako i na pp.

Editovanje naslova – u slučaju uvreda, neukusa, nepismenosti – na Komentarima članaka naslov se edituje odmah i bez obrazloženja. Zabranjeno je editovanje naslova po svojoj volji.

Upozorenja – na pretjerani chat, qoute i svađe izriče se prijateljski prijedlog da se takve stvari smanje. Pojedinci dobijaju 2 javna upozorenja. Drugo je pred "hlađenje" – ako i dalje nastave, slijedi "hlađenje". Za grubo kršenje ostalih pravila, nakon 2 upozorenja slijedi trajni ban. Moderator ne smije prijetiti banovanjem neistomišljenicima. Upozorenja napišite javno na topic.
Hlađenje – nakon upozorenja, moderator primjenjuje ban u trajanju od 4 dana. Nakon 4 dana, diskutant mora biti odbanovan.

Brisanje postova – briše se sve što je zabranjeno Pravilima Foruma. Zaključani topic se baca u Odlagalište!

Zaključavanje topica – dozvoljeno je privremeno zaključati topic radi čišćenja. Napišite kratko obavjestenje tipa "ČISTI SE".

Bacanje topica – pri bacanju, topic se zaključava. Bacaju se svi topici koji nisu u skladu s Pravilima Foruma (dupli, bez uvodnog itd.). Pri bacanju napišite kratko obavjestenje zašto se baca.

Ako netko izvuče stariji topic – procijenite kakva je rasprava, da ne bacate bezveze potencijalno dobar nastavak i time bez razloga ograničite diskusiju.

Kod brisanja postova, zaključavanja i bacanja topica - ne potkopavajte jedni drugima autoritet promjenom tuđih odluka bez prethodne konsultacije. Ne radite jedni protiv drugih.

Premještanje topica – vrši se ako je topic na potpuno neprikladnom pdf-u. Ne prebacujte topice s Komentara članaka na druge pdf-ove jer su vezani uz naslovnicu.

Spam – ako se pojavi masovni spam, moderatori neka taj profil ili profile baniraju, pobrišu postove kao što su ogromne slike koje otežavaju učitavanje stranice, a hrpu ostalih replika neka ostave ili privremeno zaključaju topic. sve te nickove javite meni na pp jer mogu jednim potezom brisati sve njihove topice i postove. ako moderator ima volju nabadati jedan po jedan post i brisati, slobodno. Uporni spameri koji otvaraju hrpu klonova i rade iste probleme baniraju se odmah, bez upozorenja i obavjestenja na pp

Zahtjeve, prijedloge i primjedbe uputite adminu na pp

Moderatori rade dobrovoljno – ne mogu pratiti sve topice, svaku raspravu i svaku riječ – obavijestite forumaše da vam dojavljuju probleme i to na PP, uz link

Prestanak rada moderatora - ukoliko zbog osobnih ili drugih razloga, moderator više nije u mogućnosti uređivati dati mu podforum, neka se pismeno očituje na pp jednom od administratora, te će mu nakon toga zahtjev biti priznat.

Na kraju – moderatori nisu tu da ograničavaju, prijete i gledaju s visoka nego da rješavaju probleme, održe red i omoguće normalnu i pristojnu diskusiju za sve korisnike – promislite dvaput i ne reagujte u afektu, primjenjujte pravila na sve jednako i ako ne možete odlučiti, pitajte kolege moderatore, to će pomoći usklađivanju kriterijuma. tamo gdje je zabava, održite ju zdravom – tamo gdje je ozbiljnija rasprava, pomognite da ju se ne ometa i nemojte se bespotrebno miješati u funkciji moderatora. I ozbiljna rasprava malo skrene i dobije kojeg provokatora koji ju pokrene, što nije uvijek loša stvar.

Administrator
[Vrh]
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.