Molimo logirajte se kako bi koristili celokupan forum... Smile
Hvala Administracija sajta...

Share
Go down
avatar
veccana44
Ovisnik o internetu
Ovisnik o internetu
Broj poruka : 1880
Godina : 56
Location : Budva
Datum upisa : 22.08.2007

PLATONSKA LJUBAV

on 17.11.07 3:09
Platonska ljubav
Poreklo i smisao platonske ljubavi
Fraza platonska ljubav potiče od italijanskog filozofa Marsilija Fičina (1433-1499), glavnog protagoniste platonizma i neoplatonizma u renesansnoj Firenci. Njegovi komentari Platonove „Gozbe“ smatraju se izvorom sintagme „platonska ljubav“.

Ona podrazumeva ljubav koja ne teži seksualnom iskazivanju nego se zadovoljava razumevanjem, a to je najčešće forma ljubavi zaljubljenih koji nemaju intimne odnose. Psihoterapijska praksa je pokazala da je platonska ljubav među polovima mnogo češća nego što se to misli.

Ona se posebno iskazuje kod seksualno inhibiranih i strašljivih osoba, koji potiskuju osećanja povezana sa svojim seksualnim potrebama, a želju za seksualnim odnosom pretvaraju u različite forme idealizovanja ljubavi i odnosa sa osobom suprotnog pola.

Socijalno fobične osobe - osobe koje strepe od kontakata sa drugim ljudima - posebno socijalno fobični muškarci, zorno pokazuju da zapravo platonska ljubav predstavlja neurotsku kompenzaciju. Zbog paralizirajućeg straha od žena i seksualnih aktivnosti, oni provode godine pokazujući veliku naklonost prema svojoj izabranici, ali nikada ne pokušavaju da od toga naprave pravu ljubavnu i seksualnu vezu.


Da li vam se vec dogodilo da se zaljubite u osobu sa kojom nikada niste imali fizicki kontakt? Da li je moguce iskreno, duboko, voleti nekoga a da ta osoba nije fizicki prisutna u vasem zivotu?

Sta ustvari treba da podrazumeva platonsku ljubav?


Zadnja promjena: ; 17.11.07 3:12; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
veccana44
Ovisnik o internetu
Ovisnik o internetu
Broj poruka : 1880
Godina : 56
Location : Budva
Datum upisa : 22.08.2007

Re: PLATONSKA LJUBAV

on 17.11.07 3:11
Poljupci vezuju ljude, ali platonska ljubav je predivna
Platonska ljubav je po mom misljenju najjace dozivljena ljubav. Smatram da je veoma retka, ali kada se desi, predivno je. Bas zbog cinjenice da nikada niste dodirnuli tu osobu, a da je opet volite i da vam srce preskace svaki put kada pomislite na nju.

Mislim da dodiri vezuju ljude. Tu su i poljupci i sve ostalo. Meni se nije desilo do sada da se na takav nacin zaljubim, ili bar, ako mi se to mozda desilo, tezila sam dodiru i tako je prestala da znaci ono sto je znacila!
[Vrh]
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.